Välj ut din cocktailutrustning

Det finns egentligen ingen specifik utrustning som du behöver för att göra cocktails, även om en del utrustning självklart underlättar. Men det beror helt enkelt på vilken typ av cocktails du vill göra. Det beror även på hur likt originalet drinken ska vara. Om du vill att din cocktail smakar precis som den en bra bartender har gjort, kommer du troligtvis att bli besviken.

För en bra bartender vet nämligen exakt hur denne ska blanda och bryr sig sällan om recept, utan vet vad som fungerar och vad som inte fungerar. Det är sällan så att du dricker exakt samma cocktail när du beställer in två efter varandra, då de kan skilja sig åt vad gäller mängden alkohol och även på mängden av de andra ingredienserna som finns i drinken. Det betyder att en cocktail faktiskt kan smaka olika även om det är samma bartender som gör drinkarna.

Hur börjar man?

För att börja lära dig själv hur man gör cocktails och vilken utrustning som krävs till vilka drinkar, kan du helt enkelt köpa dig en drinkbok. Du kan också använda dig av internet för att hitta recept. För det finns så otroligt många recept på cocktails och drinkar på nätet att det helt enkelt inte är klokt. Så om du strävar efter att göra dina egna drinkar, är internet den bästa platsen att börja på. Det finns förutom recept även en mängd olika filmer som visar hur du gör drinkar, som du kan följa steg för steg. Men det är faktiskt inte svårt att lära sig att göra cocktails, då det finns så pass många olika varianter att det alltid finns någon som är lätt att lära sig.

Men grundutrustningen som de flesta behöver är en shaker, som går att köpa nästan var som helst numera. Det krävs ofta också en mixer för att kunna göra riktigt ordentliga cocktails. En del cocktails kräver även krossad is för att de ska bli så bra som möjligt. Men om man inte har vare sig en shaker eller en mixer så kommer det bli svårt att blanda till riktigt professionella cocktails, då det helt enkelt är ett måste för att de ska bli perfekta.

Utrustning för en specifik cocktail.

Det är inte alltid lätt att veta vilken utrustning som krävs även om det skulle stå i receptet, då det inte alltid är så att man är bekant med vad vissa av dessa saker faktiskt är och är till för. En del drinkar kräver även ingredienser som man inte alltid kan finna i närmaste matvarubutik.

Det absolut enklaste sättet att veta vilken utrustning som krävs för att göra en specifik cocktail, är att hitta recept och filmer på nätet som kan visa vad det är man egentligen behöver. Här är filmer och videoklipp bättre än recept, då man kan se utrustningen visuellt och inte bara läsa ett ord man kanske eller kanske inte förstår.

Grundutrustningen som krävs

Om man vill bli duktig på att göra cocktails och blanda till ordentliga drinkar, är en shaker det absolut första inköpet som krävs. Det är nämligen väldigt svårt att göra cocktails och drinkar utan en shaker, då ingredienser inte blandas ordentligt om de inte skakas runt. Men om man har något som man kan använda som shaker fungerar det också. Det ser kanske dock inte lika professionellt ut som om du använder dig av riktig shaker.

En annan viktig del av varje bartenders hemmautrustning är en enkel mixer. Om man inte skulle ha en, kan man vara helt säker på att en sådan kommer krävas för de recept man vill göra hemma. Det kan även finnas annan utrustning som till exempel blandningsskedar och liknande som kan underlätta att blanda till drinkar. Men de är inte ett måste för att man ska kunna göra ordentliga och goda drinkar hemma. Sist men inte minst krävs ett välfyllt barskåp, då de allra flesta drinkarna kräver en del alkohol. Det kan ibland också gå fint att testa på att göra alkoholfria drinkar, särskilt i början.